ASIGURAREA DE DOVEZI - TEORIE SI PRACTICA

  • Aprilie 27, 2020
  • Av. Clara Dunel

ASIGURAREA DE DOVEZI

- teorie si practica -

 

 

Natura juridica:

 

Procedura de asigurare a dovezilor este o procedura speciala, urgenta, cu un scop limitat, acela de conservare a unor dovezi necesare fata de care exista riscul ca acestea sa dispara, sa se modifice sau sa fie greu de administrat in viitor.

 

Procedura de asigurare a dovezilor poate fi uzitata:

 

- pe cale principala = inainte de a exista un proces;

- pe cale incidentala = in timpul judecatii unui proces care nu a ajuns in etapa administrarii probelor;

 

Situatii premisa:

 

Redam cateva ipoteze pentru intelegerea acestei institutii si a utilitatii sale practice:

 

- Necesitatea audierii unui martor a carui stare de sanatate face imposibila audierea sa in viitor;

 

- Necesitatea marturiei unei persoane care urmeaza sa paraseasca tara;

 

- Constatarea parerii unui expert asupra unei inundatii a unui imobil cu stabilirea cauzelor acesteia care a condus la degradarea bunului dar ale carei urme proprietarul doreste sa le inlature pentru a putea aduce bunul in conditii proprii de locuit, acesta neputand astepta desfasurarea procesului de despagubire avut in vedere;

 

- Constatarea parerii unui expert asupra unor distrugeri in ipoteza unui contract de inchiriere la incetarea caruia chiriasul paraseste imobilul adus in stare de degradare din culpa sa dar ale carei urme proprietarul doreste sa le inlature pentru a putea reinchiria imobilul, acesta neputand astepta desfasurarea procesului de despagubire avut in vedere;

 

Nota:  Prin aceasta procedura pot fi administrate oricare dintre mijloacele de proba prevazute de lege.

 

Conditiile de admisibilitate a procedurii:

 

Conditia fundamentala pentru a putea uza de aceasta procedura este data de existenta si dovada pericolului disparitiei probei sau greutatea administrarii sale in viitor.

Intrunirea conditiei este lasata la aprecierea instantei care va tine seama de imprejurarile spetei de la caz la caz.

 

Instanta competenta:

 

- Asigurarea probelor solicitata pe cale principala (inainte de a exista un proces) este de competenta judecatoriei in raza careia se afla imobilul, martorul sau obiectul constatarii.

 

Nota: Competenta apartine judecatoriei chiar in cazurile in care cererea asupra pretentiilor ce vor fi deduse judecatii ar fi in competenta de prima instanta a tribunalului sau curtii de apel intrucat aceasta dispozitie a legii reprezinta o norma speciala in materie de competenta.

 

- Asigurarea probelor solicitata pe cale incidentala (in timpul judecatii unui proces care nu a ajuns in etapa administrarii probelor) este de competenta instantei care judeca procesul in prima instanta;

 

Nota: Cererea formulata pe cale incidentala va fi solutionata de instanta care judeca procesul in prima instanta chiar daca procesul s-ar afla in apel sau recurs.

 

Procedura:

 

Cererea de asigurare a probelor poate fi formulata de oricine are interes, de oricare dintre partile viitorului proces sau ale procesului in curs.

 

Cererea pentru asigurarea probei va cuprinde, pe langa elementele necesare oricarei cereri adresate instantei, si elementele specifice acestei materii, respectiv: proba a carei administrare se pretinde, faptele care se vor a fi dovedite, motivele care fac necesarea conservarea acesteia.

 

La primirea cererii instanta va dispune citarea partilor si va comunica partii adverse un exemplar al cererii. Partea adversa nu este obligata sa formuleze intampinare.

In caz de pericol in intarziere, dupa imprejurarile cauzei, instanta va putea incuviinta cererea si fara citarea partilor.

 

Asupra cererii de asigurare de dovezi instanta se va pronunta prin incheiere.

Incheierea de admitere a cererii de asigurare este executorie si nu este supusa niciunei cai de atac.

Incheierea de respingere poate fi atacata separat numai cu apel in termen de 5 zile de la pronuntare, daca s-a dat cu citarea partilor, si de la comunicare, daca s-a dat fara citarea lor.

 

Administrarea probei se va constata printr-o incheiere distincta de inchierea prin care s-a solutionat cererea de asigurare de dovezi si nu este supusa niciunei cai de atac.

 

Efectele asigurarii de dovezi:

 

Proba asigurata in cadrul acestei proceduri speciale va putea fi folosita in procesul asupra fondului cauzei.

 

Dovezile administrate pe calea acestei proceduri speciale au aceeasi putere doveditoare ca in cazul in care s-ar fi administrat in cursul judecatii, instanta urmand a le aprecia la egalitate cu celelalte probe.

In ipoteza in care este posibil, instanta care va judeca pricina in fond poate dispune, in virtutea rolului ei activ, o readministrare a probelor care au facut obiectul procedurii de asigurare a dovezilor.

 

In continuare vom transpune aspectele teoretice relatate intr-o situatie de practica devenita litigioasa si gestionata de catre Cabinetul nostru:

 

Scurte considerente asupra situatiei de fapt:

 

Societatea reclamanta a dobandit proprietatea unui imobil apartament situat la subsolul unei constructii bloc de locuinte, imobil nou edificat de catre un dezvoltator local persoana fizica.

Inca de la achizitionare societatea reclamanta a suportat inundatii repetate si severe ale imobilului apartament in urma infiltratiilor de apa cu sursa neidentificabila.

 

Petitul cererii:


Prin cererea inregistrata la 15.10.2019 pe rolul Judecatoriei sectorului 1 Bucuresti, reclamanta prin avocat a solicitat instantei asigurarea dovezii constand in efectuarea unei expertize tehnice specialitatea constructii in vederea constatarii de urgenta a starii de fapt a imobilului apartament potrivit obiectivelor mentionate in cuprinsul cererii.

 

Analizand conditiile de admisibilitate in raport de situatia de fapt dovedita de inscrisuri/planse foto instanta a dispus admiterea cererii si efectuarea expertizei tehnice in specialitatea constructii cu obiectivele propuse prin cerere.

 

Obiectivele expertizei:

 

1. Stabilirea cauzei infiltratiilor de apa;

2. Stabilirea gradului de afectare/degradare a imobilului;

3. Evaluarea prejudiciului material, stabilirea costurilor de reparatii si de amenajare;

 

In probatiune, in scopul intocmirii unei expertize concludente, avocatii Cabinetului pentru reclamanta au solicitat instantei incuviintarea unei adrese catre furnizorul APA NOVA BUCURESTI SA pentru ca acesta sa comunice la dosarul cauzei documentatia tehnica a canalizarii in zona, respectiv proiectul si acordurile de racordare la canalizare pentru imobilul in discutie pentru a putea stabili legalitatea bransamentului acestuia.

 

Deliberand asupra probei solicitate instanta a dispus incuviintarea acesteia astfel cum a fost solicitata apreciind ca este admisibila potrivit legii, fiind utila in solutionarea cauzei.

 

Concluziile expertizei:

 

- "Infiltratiile s-au produs prin peretele stradal, zona in care este amplasat caminul de racord al coloanelor de scurgere la reteaua municipala de canalizare, curgerea fiind una cu viteza mare, sub presiune;

 

- Racordul caminului la reteaua municipala de canalizare este facuta prin intepare directa – fara camin stradal – iar din punct de vedere tehnic inundatia s-a produs ca urmare a ridicarii nivelului si implicit a presiunii in reteaua de canalizare din strada, ceea ce a condus la ridicarea nivelului apei in caminul de racord, refularea sub presiune a apei din camin prin zonele neetanse si infiltrarea apei in apartament;

 

- Degradarea finisajelor a fost avantajata si de ascensiunea capilara a apei prin peretii exteriori din beton si a celor interiori din BCA, fiind degradate tencuielile, gletul, zugravelile, placajele.

 

-Costul total al reparatiilor si amenajarilor insumeaza 16.200 lei."

 

Raspunsul APA NOVA BUCURESTI SA:


- Prin adresa comunicata APA NOVA BUCURESTI SA a aratat faptul ca se afla in imposibilitate de a pune la dispozitia instantei documentatia tehnica a canalizarii in zona, respectiv proiectul si acordurile de racordare la canalizare pentru imobilul in discutie intrucat "bransarea/racordarea imobilului s-a realizat in lipsa avizului si autorizatiei de construire eliberate de APA NOVA BUCURESTI SA, impuse de prevederile Legii 50/1991 privind autorizarea executarii lucrarilor de constructii";


- Totodata, se precizeaza ca "in urma verificarilor efectuate la adresa mentionata s-a contatat existenta bransamentului si racordului executate fara forme legale";

 

Hotararea instantei:

 

Constata administrata proba cu expertiza de specialitate in constructii. Executorie. Fara cale de atac.

 

Nota: Intrucat procedura de asigurare a dovezilor este un mijloc procedural pentru constatarea si conservarea grabnica a unor probe, instanta doar constata efectuata proba, fara a stabili o culpa procesuala, si, in consecinta, fara a stabili cheltuielile de judecata efectuate in cauza.

 

Ca atare, cheltuielile de judecata efectuate in acest proces urmeaza a fi acordate de instanta care se va pronunta asupra fondului litigiului in cadrul caruia se va utiliza proba conservata.


Utilitatea procedurii in speta prezentata:

 

Proba cu expertiza tehnica in constructii administrata prin procedura de asigurare de dovezi va fi folosita de catre reclamantul-cumparator in cadrul procesului intentat ulterior impotriva vanzatorului avand ca obiect rezolutiunea contractului de vanzare-cumparare pentru vicii ascunse ale imobilului.

 

In mod obisnuit, probele se administreaza in cursul unui proces. Sunt situatii in practica in care exista riscul ca un mijloc de proba ce ar putea servi la solutionarea unei cauze sa dispara sau se modifice inainte de inceperea procesului sau in cursul acestuia dar inainte de etapa administrarii probelor.

 

In cauza prezentata, daca reclamantul-cumparator ar fi fost limitat la administrarea probei cu expertiza exclusiv in procesul asupra pretentiei principale (actiunea in rezolutiunea contractului de vanzare-cumparare) in etapa administrarii probelor, exista riscul ca acesta sa nu isi mai poata dovedi pretentiile intrucat starea imobilului s-ar fi schimbat.

 

Pentru a preveni o astfel de situatie Codul de procedura civila reglementeaza procedura asigurarii probelor (art. 359 – 365 Cod procedura civila).

 

 

Sursa: Cod procedura civila